Acasă Actualitate Protestele din România văzute de presa internaţională: „Zeci de mii de oameni...

Protestele din România văzute de presa internaţională: „Zeci de mii de oameni au înfruntat ninsoarea pentru a protesta faţă de corupţie”

102
0
DISTRIBUIȚI

Presa internaţională a dedicat un spaţiu amplu protestelor din România, cu precădere celor din Bucureşti, unde a fost cea mai mare participare. Printre publicaţiile care au scris despre manifestaţiile anticorupţie se numără „The Guardian”, „The New York Times” şi „Chicago Tribune”.

The Guardian: „Oamenii s-au întors pe străzi, pentru a protesta împotriva legilor care ar putea compromite independenţa justiţiei. Aproximativ 50.000 de manifestanţi au protestat la Parlament, au fluierat, au fluturat steaguri şi au strigat: „Hoţii!”. A existat un scurt incident între oameni şi jandarmi, pe măsură ce s-au adunat în Piaţa Universităţii. Guvernul a încercat să modifice legile justiţiei, în decembrie 2017, în ciuda criticilor UE, ale SUA, ale miilor de magistraţi şi ale preşedintelui Klaus Iohannis. O tentativă de decriminalizare a actelor de corupţie, promovată de PSD, a determinat în 2017 cele mai mari proteste de stradă înregistrate în România după căderea comunismului, în decembrie 1989.”

Reuters: „Zeci de mii de români au înfruntat ninsoarea pentru a protesta faţă de corupţie. PSD şi partenerul de coaliţie, ALDE s-au folosit de majoritatea lor pentru a modifica legile justiţiei în decembrie 2017, în ciuda criticilor internaţionale şi venite din partea preşedintelui Klaus Iohannis.”

nytimes.com: „Protestul anticorupţie a adunat zeci de mii de oameni în România înzăpezită. Înfruntând zăpada şi temperaturile foarte reci, protestatarii s-au adunat în Piaţa Universităţii şi apoi au marşat spre Parlament, unde au cântat imnul naţional şi au luminat cerul cu telefoanele mobile, creând impresia unei lumini unitare.”

aljazeera.com: „50.000 de oameni au mers din Piaţa Universităţii spre Parlamentul României, pentru a protesta împotriva corupţiei. „Vreau ca aceşti mafioţi, care au confiscat revoluţia, să părăsească ţara”, a declarat un protestatar pentru aljazeera.com. Protestatarii şi jandarmii s-au confruntat pentru scurt timp în Bucureşti. Au existat şi proteste mai mici, în Cluj, Timişoara, Constanţa, Bacău, Sibiu şi Iaşi.”

euronews.com: „Un român a mers pe jos 450 de km pentru a se alătura protestelor anticorupţie din Bucureşti. „Vrem ceea ce vrea toată ţara, un alt tip de politică, de lideri, mai puţin interesaţi de interesele proprii, dar mai interesaţi de interesele populaţiei”, a declarat Sorin Bobis.”

dw.com: „Proteste masive în Romania: Spuneţi NU corupţiei! Aproximativ 100.000 de oameni au ieşit pe străzile din România pentru a susţine independenţa justiţiei şi a protesta împotriva partidului de guvernare PSD. Sâmbătă, oamenii au avut şi pancarte bilingve, după ce membri minorităţii maghiare s-au alăturat protestelor. „Vrem justiţie, mincinoşii nu trebuie să fie la putere”, a declarat unul dintre manifestanţii maghiari.”

chicagotribune.com: „Zeci de mii de manifestanţi au participat la protestele anticorupţie din România şi au strigat „Hoţii, hoţii!” şi „Demisia!”, ajungând ulterior în faţa Parlamentului. Protestatari de toate vârstele au scandat contra guvernului de stânga, unii venind chiar şi cu copiii sau animalele de companie. Premierul desemnat Viorica Dăncilă susţine reforma justiţiei. Ea este un aliat al lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD, care nu poate ocupa funcţia de premier din cauza unor acuzaţii de manipulare a voturilor electorale.”

Sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti comentariul dvs
Va rugam sa introduceti numele